TORNEN A ESCOLTAR-SE EN LA SINAGOGA DE LORCA ELS CANTS JUDEO-ESPANYOLS DESPRÉS DE 500 ANYS DE SILENCI ENTRE ELS SEUS MURS.

Mara Aranda oferirà un concert en el recinte de la sinagoga dins de les actuacions programades en la segona edició del Jewish Lorca, festival de cultura contemporània jueva.
La jueria de Lorca s’emplaçava a l’interior del Castell, en la meitat oriental d’aquest recinte fortificat, fins al segle XV quan, després de la reconquesta, el castell és abandonat sent aquest el motiu que la Sinagoga de Lorca sigua única en la Península en tant que no es va utilitzar després del seu abandó per a cap altre ús que no hagués estat el pròpiament litúrgic.
Estem doncs davant un fet excepcional i històric. Per primera vegada després de més de cinc segles tornaran a escoltar-se en la Sinagoga, a l’entorn de la jueria, els antics cants sefardits, de la tradició judeo-espanyola, en la veu d’una de les seus intèrprets més rellevants, considerada la veu de Sefarad, (nom que donaven els jueus espanyols a la Península Ibèrica) des de Sefarad.

Alguns investigadors com Miguel Iaffa asseguren que tres de cada quatre hebreus es van quedar a Espanya com a conversos i que d’aquestos judeo-conversos procedim molts de nosaltres així que el concert tindrà per a molts dels assistents un tint emotiu i de retrobament amb la seva pròpia història.

La cantant valenciana acompanyada en aquesta ocasió pel director de l’ensemble Jota Martínez, especialista en cítoles i viola de roda aplicades a les músiques històriques i posseïdor d’una de les col·leccions d’instruments medievals més importants d’Espanya i Europa. Comptarà així mateix amb Fernando Depiaggi, intèrpret de ney i percussions; Aziz Samsaoui, kanoun i Pau Martí, lires, amb els quals interpretaran els temes continguts en el  disc ‘Sephardic Legacy’ (Bureo Músiques, 2013) amb el qual s’ha realitzat una important gira a nivell europeu que dissabte que ve arriba a Lorca per trencar el forçós silenci imposat a un passat compartit que vol ser de nou veu en els vents del món i llavor fecunda a la fèrtil terra de Sefarad.

 

Published by Mara Aranda

Mara Aranda es una de las intérpretes más aclamadas surgidas de la escena española. Casi tres décadas durante las cuales ha investigado y cantado músicas turcas, griegas, occitanas y músicas antiguas, medievales y sefardíes, que han dejado como resultado casi una veintena de discos propios de excelente factura merecedores de premios y reconocimiento por parte de público y también de medios especializados.