MARA ARANDA ACTUARÀ DURANT EL CONGRÉS SEFARDITA INTERNACIONAL A ZAMORA

Corral de Comèdies era ja una denominació que es venia usant en la resta d’Espanya per designar a aquells patis en els quals es feien representacions teatrals. Des de llavors fins ara, ha transcorregut un temps en el qual la majoria dels corrals han desaparegut i el Teatre Principal de Zamora resulta ser un dels pocs que manté entre les seves parets l’estructura original d’aquell lloc de comèdies de començaments del S.XVII.

En aquest privilegiat escenari tindrà lloc el concert de Mara Aranda, la cantant de música sefardIta internacionalment coneguda després de 25 anys de treball i recerca entorn de les tradicions del Mediterrani. Acompanyada, en aquesta ocasió de Jota Martínez, especialista en cítoles i viola de roda aplicades a les músiques històriques i posseïdor d’una de les col·leccions més importants d’Europa d’instruments medievals i Aziz Samsaoui, intèrpret d’oud i kanoun, instruments propis de la zona Oriental del Mediterrani i també del Nord d’Àfrica. Desgranaran les peces d’un repertori inclòs en el seu últim disc ‘Sephardic Legacy’on s’inclouen músiques i cants judeo-espanyols de la diàspora. Així mateix es preveu la col·laboració d’altres músics i cantants com Judith Cohen, Alberto Jambrina i Pablo Madrid o Guy Mendilow.

El concert servirà de clausura del congrés amb caràcter interdisciplinari per a l’estudi, conservació i promoció de la cultura sefardita a la regió de Zamora i La Ratlla, com es coneix a la regió de la frontera amb Portugal, que es desenvoluparà entre l’1 i el 4 de juliol en diverses localitats de Portugal i Zamora i recollirà un gran numero de ponències d’especialistes a nivell mundial.

La cantant ha realitzat una extensa gira a nivell europeu, amb gran èxit i reconeixement tant de públic com de mitjans especialitzats, i ara arriba a Zamora que era una de les juheries més importants de l’edat mitjana, comptant amb acadèmia tálmica, sinagoga, cementiri i, almenys, dues jueries importants. També els pobles situats a banda i banda de la ratlla fronterera amb Portugal, on es van refugiar els jueus després de l’expulsió decretada pels Reis Catòlics amb sinagogues en totes les viles i localitats importants com Sanabria, Benavente, Tierra de Campos, La Guareña, Toro i Campos-Pan comencen a recordar el seu passat i reconèixer-se en nombrosos vestigis que encara es conserven. És el primer pas per restaurar la memòria historia i posar en valor el patrimoni d’aquestes terres en un moment d’especial sensibilitat cap al tema sefardita ambprojecte de llei del govern de concedir la nacionalitat espanyola als seus descendents.

Published by Mara Aranda

Mara Aranda es una de las intérpretes más aclamadas surgidas de la escena española. Casi tres décadas durante las cuales ha investigado y cantado músicas turcas, griegas, occitanas y músicas antiguas, medievales y sefardíes, que han dejado como resultado casi una veintena de discos propios de excelente factura merecedores de premios y reconocimiento por parte de público y también de medios especializados.