MARA ARANDA, MÚSICA DE JUEUS EN ALQUERIA DE MOROS, EL PROPER 10 DE JULIOL.

Part del call, la paraula valenciana per a barri jueu, estava sobre l’antic circ romà, el cementiri estava a l’actual plaça Els Pinazo; la sinagoga, centre religiós i administratiu, aproximadament, entre els carrers del Mar i de la Pau i al costat d’ella es trobava la bet-Midrash,  la “Casa d’estudi” o ensenyament per on potser van passar tres valencians, jueus, il·lustres entre els segles XV i XVI, l’Edat d’Or del judaisme valencià: el gran humanista Luis Vives (1492-1540) que va estudiar en la recentment fundada Universitat de València cap a 1508 i en la de Paris per després traslladar-se a Flandes. Tant el seu pare com la seva àvia van caure en mans de la Inquisició de València; Lluis Alcanyis nascut a Xàtiva, catedràtic examinador de metges i ocupant la “cadira de medicina i cirurgia”, condemnat  junt la seva dona a la foguera a València i, finalment, Luis de Santángel, nascut a València en 1492 i vinculat a la corona d’Aragó, encarregant-se del patrimoni real, les finances i els préstecs a interès a la monarquia. En 1497 va obtenir dels monarques un estatut de neteja de sang, privilegi que el protegia davant el sant Ofici.

També a Sagunt, Morella, Castelló, Alzira i a les principals ciutats de l’Antic Regne de València, hi havia jueries i, amb això, jueus coexistint amb moriscs i amb cristians. Per tots ells aquesta era la seva casa, la seva terra…en ella havien donat a llum als seus fills i soterrat als seus morts durant centúries, generació rera  generació.

Sephardic legacy’, el seu últim treball discogràfic, ens presenta el llegat jueu-espanyol, custodiat durant més de cinc segles, en constant evolució, d’un poble que lluny de tancar portes i finestres per enclaustrar aquesta herència antiga, transmesa de pares a fills, les va obrir de bat a bat, sent est el motiu pel qual podem cantar-les avui nosaltres i compartir-les amb tots aquells amants de la història, de la música i de les tradicions. Serà en el que coneixem com a monestir de San Miguel dels Reis, una realitat arquitectònica i històrica complexa en què es reuneixen: una alqueria islàmica, un monestir cistercenc, Sant Bernat de Rascanya; un monestir Jerònim i un complex penitenciari. Tots aquestos edificis es van construir de manera succesiva al llarg del temps i van modificar transformar, ampliar i, també, enderrocant part de les construccions preexistents.

La cantant valenciana, després del seu pas per València impartirà un seminari, entorn de la música sefardita del 20 al 24 de juliol en el marc del Curs i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista de Morella. També el 5 de setembre està confirmat un concert en el museu jueu Isaac Melul, de Béjar, ciutat que ha custodiat el seu passat jueu i que en l’actualitat s’encarrega de rendir-la al servei de la cultura, que fou la manera en què van coexistir en harmonia els homes de qualsevol creència en qualsevol època.

Published by Mara Aranda

Mara Aranda es una de las intérpretes más aclamadas surgidas de la escena española. Casi tres décadas durante las cuales ha investigado y cantado músicas turcas, griegas, occitanas y músicas antiguas, medievales y sefardíes, que han dejado como resultado casi una veintena de discos propios de excelente factura merecedores de premios y reconocimiento por parte de público y también de medios especializados.