Festival Internacional de Música Sefardita de Còrdova
Del 8 al 13 de juny se celebra la desèna quarta edició del Festival Internacional de Música Sefardita de Còrdova, un Festival consolidat per aprofundir en les tradicions d’aquesta cultura a través de concerts i un variat programa d’activitats complementàries que tindrà com a escenari el Jardí Botànic, a la vora del Guadalquivir. la Xarxa de Jueries d’Espanya, Camins de Sefarad, celebra a la ciutat una nova edició del festival, que des de fa catorze anys reuneix a Còrdova als millors grups internacionals d’aquest estil musical convertint aquest esdeveniment en un dels més destacats d’Europa dins del seu gènere.
Per primera vegada vorà la llum sota el títol ´Instruments Musicals en l’art hebreu de l’Espanya Medieval´, l’exposició que inaugurarà el XIV festival, després de molts mesos de treball i preparació i anys de recerca, construcció i adaptació d’instruments musicals que es veuen reflectits en còdexs, literatura i sobre tots les Haggadot, els llibres jueus que parlen de l’alliberament de l’esclavitud i la fugida d’Egipte del poble israelita. Durant el sopar de Pésah es llegeix i es parla d’això, sobretot dirigit als nens, ja que la intenció és fer viva la memòria i passar el testimoni a les noves generacions. La tradició no és un ben cultural o religiós estancat que s’hereta tan sols del passat remot, que es transmet tal qual a les generacions esdevenidores. És molt més que això, es vivifica permanentment, afegint interpretacions, experiències i vivències de la pròpia generació¨ segons Moshe Korin.
La nostra col·lecció veu la llum en aquesta edició del festival i quedarà, per sempre, lligat a ell com a honorable padrí del seu naixement.
Jota Martínez, comissari de l’exposició, ens explicava en la seva inauguració a la qual es va apropar nombrós públic, que les fonts principals d’inspiració i documentació per reunir aquella exposició havien estat les bíblies hebrees il·luminades, les Haggadot, miniatures de les cantiges de Santa María, representacions del rei David i els seus músics en l’arquitectura romànica i gòtica principalment, textos i també cròniques que fan referència a jueus en la seva labor de músics, iluminadors i miniaturistes…una col·lecció formada per més de 60 peces que sorprenen per la seva història i la seva bellesa.