[youtube https://www.youtube.com/watch?v=-Uz45BsV_FM]”]
No hi ha dubte que Mara Aranda és una de les intèrprets més internacionals de música sefardita. Començava la seva gira el març passat visitant Varsòvia (Polònia), per seguir per Praga (Rep Checha), Sarajevo (BiH), o Sofia (Bulgària). El proper divendres, 4 de desembre, presentaun concert dedicat a aquest repertori a la sala SGAE de València.
Escoltarem cançons que van ser transmès oralment de pares a fills i s’han conservat durant més de 500 anys després de la seva expulsió. Aquestes cançons ens parlen dels seus sentiments personals, les seves celebracions, festes i rituals, sobre esdeveniments històrics relacionats amb l’Antic Romancer, joia de la literatura espanyola on s’acumula una veritable manifestació de la nostra història i és una de les representacions més importants de la literatura dels nostre poble
Mara Aranda és molt coneguda després de dues dècades actuant en els principals escenaris europeus sent una de les intèrprets més internacionals que van aparèixer en l’escena espanyola en l’última dècada del segle XX. Ha interpretat cançons turques, gregues i occitanes música i cantigues del repertori de trobadors i els sefardites, imprimint un fort sentiment emocional i una identitat mediterrània y fent Mara Aranda una de les, ambaixadores de les seues cultures i tradicions antigues.
Com a investigadora i intèrpret de música sefardita, Mara Aranda remarca la importància de la música i cançons que han estat part de la vida dels jueus a la Península, fins al segle XV, ia l’Àfrica del Nord i l’Imperi Otomà posteriorment.